Checkpoint Charly

Checkpoint Charly е разположен в самия център на София, на улица Иван Вазов в непосредствена близост до Раковски. Oще по-конкретно – в сградата на Военно издателство, на мястото на малка кръчмица, позната на шепа пенсионирани военни – „Вкусна среща”. Определя себе си като джаз-ресторант и е в близост до почти всички софийски театри. Всичко това би могло да наведе някого на мисълта, че Чекпойнт Чарли е претенциозен ресторант за хора с пари. И определени политически убеждения, бихме допълнили – много е СДС положението там, каквото и да означава вече това. Преди много години там се отбиваха американските посланици и биваха водени гости като Умберто Еко и Лешек Балцерович.

Може би не е зле по-младата публика да се информира какво точно е, или беше, Checkpoint Charlie. Това със сигурност ще й помогне да разбере идеята на ресторанта: разделянето на меню и дизайн на източна и западна част, подложките за храна по масите под формата на вестници от комунизма, емблематичните за няколко поколения снимки и други. Още от отварянето си, което по наши спомени беше преди повече от петнайсет години, Чекпойнт Чарли деликатно съобщава на тези, които искат да ги чуят политическите пристрастия на собствениците си, които можем да наречем не особено ласкави по отношение на режима на управление в държавата за периода 1945-1989. Ако оставим настрана политиката и се концентрираме върху храната, трябва да признаем, че Чекпойнт Чарли вече е нещо като институция, съумявайки все пак да се запази като уютно и вкусно място.

Менюто е богато, предлага неща за всеки вкус и си остана непроменено за всичките тези години на съществуването на ресторанта. Няма и нужда според нас. В крак с концепцията на мястото, менюто е конструирано от две колони – с източни и западни манджи.

По този начин при салатите можете да избирате от една страна между шопска, катък, кьопоолу, лютика с кълцани чушки, домати, сирене и яйце и още няколко типични балкански предложения и от друга – между микс от зелени салати с авокадо, круша, печени орехи и балсамов дресинг, спаначена с ябълки и пармезан, маринована сьомга в цитруси и зехтин върху зелени салати с авокадо и други подобни по-екзотични съчетания на зеленчуци. Шопската като нищо може да е една от най-скъпите в града – 15.00 лв. Като цяло салатите са вкусни и някои от тях могат да спестят поръчването на предястие.

От своя страна това правят и предястията – могат да заместят основните, ако не ви се поръчва основно. Няма да ви излезе по-евтино – за гъши дроб със сини сливи върху канапенце например, ще трябва да извадите 50.00 лева. И словом: петдесет лева. Иначе изборът пак е между:

– Изток – тарама, боб на фурна със сушени чушки, пържени тиквички, пикантни кебапченца с кьопоолу, печен патладжан с биволско сирене, домати и пресен босилек и други

и

– Запад – запечено козе сирене със сушени домати, пушени и мариновани риби, магданозени кюфтенца, билково ризото с печурки и Пармезан, хрупкави калмари със свежа салата и др.

Изборът при основните ястия е богат и не непременно лесен, но приемаме, че всеки, който е наясно какво иска като продукт – телешко, свинско, пилешко, заешко, патешко или риба – и  как го иска приготвен – кайма, паниран, печен, на тиган или задушен – ще се справи сравнително бързо.

Десертите са ориентирани главно в посока мусове и кремове: крем карамел, крем с праскови, мус от черен шоколад, шоколадово суфле, крем от кисело мляко с ягоди. Нормалната за софийските ресторанти липса на можене и вдъхновение.

За пиене в Чекпойнт Чарли има повече от достатъчен избор: ракии, водки, джинове, уискита и ликьори от всякакъв калибър, два вида наливна бира. Винената листа е на принципа “не пий вино, поръчай нещо друго” – неприятно високи цени за елементарни вина, което е типично отношение на ресторантьорите точно от онова време, от което толкова много се възмущават собствениците на ресторанта.

Винаги има обедно меню, което е вкусно и никога евтино и тук ни се иска да преминем към цените, които са абсурдно високи за това, което предлага Чек Пойнт Чарли като преживяване.

Нищо евтино няма в Чек Пойнт Чарли и, честно казано, който е готов да даде 50 лева за телешко, което се готви по един и същи начин от отварянето на мястото и надали телетата изведнъж са станали златни (натрапва ни се аналогия със “Златния телец”), 32 (!) лева за телешки кюфтета, 37 лева за риби от Метро и 27 лева за шницел, който през всичките години на съществуването на ресторанта винаги е изгорял от едната страна, сам си е виновен.

За съжаление, въпреки някои предимства, като прохладна градина, приятен дизайн, добре звучащо меню, както и прилично вкусно приготовление на ястията, ние вече не ходим там. Цените тук никога не са били ниски, но на този етап са забранителни и сякаш подигравателни към клиентите и за нас няма нищо – нито храна, нито напитки, нито преживяване – което да ги оправдава.

Чекпойнт Чарли е на ул. Иван Вазов 12 и тук.

2 thoughts on “Checkpoint Charly

  1. Алчни реститутски измамници. Не заблуждавайте невинните клиенти с лъжливата си реклама! Нито менюто ви е богато, още по – малко евтино, да не говорим за миниатюрното количество храна в порциите. И един съвет от мен – продължавайте да го сервирате на американските посланици! Те са помияри като вас, без вкус и ще го преглътнат с удоволствие. Ние повече никога няма да стъпим в тая помийна яма и дано се задавите в алчността си!

    • Макар и не така емоционално и ние достигнахме, и изразихме, същите заключения в редактирания ни пост за мястото.

Leave a comment