Cakey Bakey

Cakey Bakey отвори първата си сладкарница в края на 2012 година в старата градска част на София, в реставрирана къща от началото на миналия век. Седем години по-късно сладкарниците са общо три на брой, разпръснати на ключови места в града: на ул. Искър 36, на ул. Шипка 5 и на бул. Христо Смирненски 1.

Cakey Bakey е семеен проект за сладкарница и пекарна, който, за познаващите града, се движи между концепциите на „Хлебар“ и на „100 грама сладки“.

(За по-малко познаващите го: концепцията на първите бихме могли да определим като хипстърия от централната градска част с необосновано високи цени, а на вторите – като неизменно и повсеместно присъстващ, и доста успешен, бизнес модел.)

Асортиментът на Cakey Bakey се приготвя в собствена работилница и се разделя на следните групи:

– торти, пайове, тарти, кексове, козунаци, мъфини, дребни сладки и курабии;

– кишове, баници, скоунове, кифли и солени курабии;

– квасен хляб – домашен (от пшенично, ръжено и брашно от спелта), ръжен, от лимец, от елда и нахут, със семена и типов (от типово брашно, ръжено брашно, брашно от лимец);

– малки сандвичи за поръчка от сайта им и по-големи, които се сервират на място в заведенията им.

Това, което ни харесва в концепцията е, че липсват тавите с изделия от бутер тесто и високите две педи торти тип „Сладкарница Неделя” със съпровождащата ги миризма на химия. Съставките на всяко изделие са изписани подробно. Не се използват замразени продукти, готови смеси, заготовки, оцветители, овкусители. Когато идват онези моменти от годината, в асортимента се включват предложения за постещи. Безглутеновите варианти на рецепти, които преди години ни се струваха проява на излишна разглезеност, твърдо са навлезли в ежедневието на магазини и ресторанти и Cakey Bakey ги предлага от самото си откриване. Вкусовете в рецептите на сладкарницата са с добре премерено ниво на сладост, киселинност, хрупкавост и мекота. Използват се масло, мляко, яйца и сезонни плодове. Баниците им са с достатъчно, и истинско, сирене и вкусни.

Кафето е добро, има домашна лимонада, био студени чайове, био боза, био айран, няколко вина, бири и обичайно заподозрените безалкохолни напитки.

Харесва ни, че дизайнът е изчистен и уютен, а точно това се иска от една сладкарница – да ти е сладко да седнеш там. Cakey Bakey може и да не е ултрамодерно, но пък е истинско и непресторено място и публиката, която привлича няма да навлезе в личното ти пространство с широките си рамене или с брадата си. Освежаващо е да има места с умерени претенции в града.

Това, което ни се иска да се променя поне малко е сладкарският асортимент – той е неизменен от седем години насам, а това уморява. На моменти при хлябовете има някакъв проблем, дължащ се дали на брашно, дали на пропуск в технологията – мухлясват прекалено бързо и миризмата им е на недобре ферментирал продукт.

Освен на гореспоменатите адреси, Cakey Bakey е и в интернет.

5 thoughts on “Cakey Bakey

  1. “публиката, която привлича няма да навлезе в личното ти пространство с широките си рамене или с брадата си.” е култово, поклон. Иначе за мен Cakey Bakey си е абсолютна хипстърия, но явно трябва да си глобализирам аршина и да сравнявам не със София и България, а с Лондон-Париж-Ню Йорк, където подобно място сигурно минава за old school. Cakey Bakey става. Понякога взимам курабийки, за да почерпя баш някой хипстъреещ френд или френдка. Но и през ум не ми е минавало да си купувам от там хляб или баница. Изобщо концепцията за базови продукти на хипстърски цени не мога да я приема. Да не говорим, че добър хляб не може да се прави в малки (по новому “артизански”) количества. В скоро време очаквам някъде да предложат био/еко/веган/без глутен циганска баница за 6.80 лв.

    А колкото да скапването и мухлясването… Не става с гледане на клипчета в тубата. Брашно от пълнозърнесто брашно с много вода (както е модерно на запад от Будапеща) няма как да има добра трайност. Ама нали според някои “бяло брашно” е мръсна дума.

  2. Не мисля, че Хлебар е скъп. Отидете някой път за брънч. Цените са нормални, порциите доста сериозни и най-важното – вкусно е. Хлябът не е на нивото на Братя Хлебари, но пък Хлебар се мъчат с български брашна, та е разбираемо 🙂

    • И Братята Хлебари работят вече с българско брашно от “Балван”. Няма извинения за посредствения хляб вече. Уви.

      • Братя Хлебари работят с австрийски и френски брашна. Освен, ако не са променили нещо последните няколко месеца. Не съм пробвал хлябовете на Кейки Бейки, но то и самото име не предполага да имат хлябове, но явно искат да покрият и тази ниша..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s